2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
BTK dan Pedya Uyarısı
İnternet     2017-07-05 10:50:16
BTK dan Pedya Uyarısı
"WannaCry"dan sonra Petya adlı ikinci fidye zararlı yazılımı küresel bir siber saldırı dalgası oluşturdu.Pek çok ülkede etkili olan Petya fidye yazılımı özellikle Ukrayna'da devlet kurumları, elektrik şebekeleri, bankalar ve toplu ulaşım birimlerini etkisi altına aldı.Petya'nın WannaCry kadar etkili olmasa da kısa sürede geniş bir alana yayıldığını belirtildi.

Petya zararlı yazılımının başlangıçta e-posta ile iletildiği ve Windows dosya paylaşım servisi, SMB-Server Message Block'tan faydalanarak yayıldığı kaydedildi.

BTK tarafından söz konusu saldırılardan etkilenmemek için Windows sistemlerinde gerekli güncellemelerin ve güvenlik yamalarının yapılması , güncel bir antivirüs programının kullanılması, SMB servisinin gerekmediği durumlarda kapatılması, merak uyandıran phishing e-postalarına karşı dikkatli olunması ve eklerinin açılmaması tavsiye edildi.

Tüm bilgilerinizi güvenli bir şekilde yedekleyin. Böyle bir saldırıya maruz kalındığında tüm bilgiler silinebileceği için yedek verilere kolay ve güvenilir bir şekilde ulaşabilecek şekilde önlem alın.