2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
Mobil Fidye Yazılımına Dikkat
Teknoloji     2017-07-17 10:17:15
Mobil Fidye Yazılımına Dikkat
Siber güvenlik alanında Trend Micro, yeni bir mobil fidye yazılımı SLocker çeşidi tespit etti. SLocker ilk ortaya çıktığında mobil cihazların ekranlarını kilitliyor ve cihazlardaki dosyaları şifreliyordu. Mağdurları fidye ödemeye ikna etmek için de emniyet güçlerini taklit ediyordu. Daha sonra ortadan kaybolan bu yazılım, tekrar ortaya çıktı. Android dosyalarını şifreleyen bu özel SLocker çeşidi, bir süre önce gerçekleşen WannaCry salgınının başarısından faydalanan ilk fidye yazılımı.

Bu SLocker çeşidi, mobil cihazlardaki dosyaları şifreleyebilse de, kısa ömürlü oldu. Yazılımın ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, şifre çözücü yazılımlar ortaya çıktı. Fidye yazılımının tespit edilmesinden beş gün sonra fidye yazılımından sorumlu olduğu iddia edilen şüpheli tutuklandı. Neyse ki, sınırlı iletim kanalları nedeniyle mağdurların sayısı azdı. Trend Micro tarafından yakalanan orijinal örnek, King of Glory oyunu için bir hile olarak kendini göstererek King of Glory Auxiliary adıyla ortaya çıktı.

WannaCry'a benzer bir görünüme sahip olan fidye yazılım, bir kaç taklitçiye esin kaynağı olarak kullanıcıları yüklemeye yönlendirmek amacıyla kendisini oyun rehberleri veya video oynatıcı gibi gösteriyor. Mobil cihazlara ilk bulaştığında simgesi normal bir oyun rehberi veya hile gibi görünüyor. Fidye yazılım çalışmaya başladığında, uygulama virüslü aygıttaki duvar kağıdı ile birlikte simgeyi ve adını da değiştiriyor.