2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
Momo'dan nasıl korunuruz?
İnternet     2019-03-15 16:56:26
Momo'dan nasıl korunuruz?
Momo’dan nasıl korunuruz?

Çocukların psikolojisini hedef alıp onları intihara sürükleyen katil oyunlara mavi balinadan sonra bir yenisi daha eklendi “Momo”. Momo nedir ve nasıl size ulaşır? BBC Türkçe’de yer alan habere göre siber suçlar polis birimi Momo’nun bir sosyal medya grubu olarak başladığını şu şekilde açıklıyor;

“Her şey bir Facebook sayfasında başladı. Bir grup insan, yabancı bir numarayı aramak konusunda birbirlerine meydan okumaya başladılar. Birçok kullanıcı Momoya mesaj attıklarını ve geriye mesaj olarak şiddet içeren fotoğraf geldiğini söylediler. Bazıları tehdit içeren mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da kişisel bilgilerin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor.”
Momo Whatsapp üzerinden yayılan biri virüs gibi olmasının dışında youtube video platformuna da sızdığı iddialar arasında yer aldı. Youtube iddiaları kesinlikle reddettiğini, böyle bir sızıntının asla olmadığını ve youtube’nin hassas içeriklere karşı korumalı olduğunu bildirdi. Sosyal platformlar üzerinden çocuklara ulaşabilen bu katil oyun onlardan mavi balinaya benzer şekilde bazı görevleri yerine getirmelerini istiyor. Bu görevler arasında intihar da bulunuyor. Yer alan başka bir habere göre bir kız çocuğunun momo istedi diyerek saçlarını kestiği iddia edildi. Çocuğun annesi bunu neden yaptığını sorduğumda “momo istedi eğer yapmazsam zarar vereceğini söyledi” dediğini bildirdi. Anne “bununla kurtulduğu için mutluyum çok daha kötüsü de olabilirdi” dedi. Aktarılan bilgilere göre momo karşısındakileri tehditle söylediklerini yapmaya zorluyor ve çocuklara kendilerine zarar vermeleri için kesici aletlerin nerede olabileceğini söylüyor. 

Tüm bu haberleri de göz önüne aldığımızda oldukça büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlikeye karşı cumhurbaşkanlığı dijital dönüşüm ofisi de harekete geçti ve “Momo:Dijital istismar Girişimi” başlıklı 8 maddelik bir uyarı açıkladı.
1- Çocuklarınızın sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edin.Özellikle hassas içerik filtrelerini aktif edin. Teslim ettiğiniz tüm cihazlarda bu filtrelenrin açık olmasına dikkat edin.
2- Tanımadığı kişilerden ve özellikle Japonya(+81),Kolombiya(+52) ve Meksika(+57) ülkelerinden gelen mesaj isteklerini kabul etmeyin. Çocuklarınızı bu mesajlar hakkında bilgilendirin.
3- Tanımadıkları kişiler ve anonim hesaplar ile iletişimde olmasını engelleyin.
4- Çocuklarınızı kullandığı cihazlarda ebeveyn koruması kullanın gezinme geçmişini saklayarak periyodik olarak kontrol edin.
5- İnternet gezintisinde daima kontrollü olun
6- Lisanslı ve güvenilir kaynaklardan internet erişimi sağlayın. Sosyal medyada karşılaştığınız reklam bağlantılarına tıklarken dikkat edin.
7- Sosyal medya üzerinden gelen oyun davetlerini geri çevirin. Çocuklarınızın internet ortamında oynadığı oyunlardaki arkadaş edinimlerini kontrol edin
8- Özellikle bu şekilde ortaya çıkan siber zorbalıklarda insan faktörü çok önemlidir. Asılsız haberlerle insanları suistimal etmeyin. Kaynağını bilmediğiniz haberler paylaşarak meşrulaşmasına destek olmayın.

Momo’nun size ulaşmasını engellemek için tarayıcınızda yapmanız gereken güvenlik önlemleri neler? Güvenlik ayarlarımızı yapmak için öncelikle tarayıcımızda ayarlar sekmesini açmamız gerekiyor.Ayarlara girdikten sonra güvenlik ayarlarını yapmak için en alttaki gelişmiş seçeneğine tıklıyoruz.Gelişmiş ayarlarda güvenli taramayı etkinleştirdiğinizde Google tehlikeli gördüğü sitelerin erişimine izi vermeyecektir. Ancak siz kendi tehlikeli gördüğünüz sitelere de erişim engeli koymak istiyorsanız bunun için içerik ayarları bölümüne girip burdan erişim engeli olmasını istediğiniz siteleri eklemelisiniz. Bunun için sırayla ayarlar>gelişmiş>içerik ayarları>pano>engelle>ekle seçeneklerini seçip engellemek istediğiniz site adını yazmalısınız.Tüm güvenlik önlemlerini almış dahi olsanız internet sonu olmayan bir dünya olduğundan tüm tehlikelerden %100 korunmuş olamazsınız. Bu nedenle internet kullanırken daima kontrollü olmalısınız ve çocuklarınızla aranızdaki iletişimi güçlü tutmaya özen gösterin.