2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
Responsive tasarım nedir?
Web Tasarımı     2019-04-10 10:55:34
Responsive tasarım nedir?
Responsive web tasarımın geçmişine baktığımızda 2010 yılında çıkmış olduğunu görüyoruz.  Peki son 9 yıldır hayatımızda olan responsive tasarım ne demektir?

Responsive kelime anlamı olarak uyumlu, duyarlı, esnek anlamlarına karşılık gelmektedir. Bunu yorumlayacak olursak responsive web tasarım her cihaza uygun web tasarımıdır diyebiliriz. Yani responsive tasarım cihaz ekranının boyutuna uygun olarak yapılır, site içeriğindeki menü, yazı resim gibi elementlerin site içerisine tam oturmasını sağlar.

Responsive olmayan tasarımlar masaüstü bilgisayarlar baz alınarak yapılır ve aynı siteye mobil cihazdan veya tabletten giriş yapıldığında kullanıcılar menü gezintisinde, resimleri görüntülemekte ve yazıları okumakta olduğu gibi bir çok konuda oldukça zorlanmaktadır. Bu zorlanmanın yanı sıra estetik açıdan da kullanıcılar için hoş bir görüntü oluşturmazlar.



Yukarıda bahsedilen problemlerden ve mobilden web site ziyaretlerinin dünyada %25 seviyelerine yükselmesinden dolayı Responsive özellikli web siteleri son birkaç yılda hem ülkemizde hem dünyada oldukça popülerleşmiştir ve yaygı olarak kullanılmaktadır. Bu artışında aynı hızla devam edeceği öngörülüyor.


Yukarıdaki fotoğrafta responsive olan ve olmayan sitelerin mobildeki görünümü verilmiştir. Responsive sitenin hem anlaşılırlık hem kullanışlılık açısından çok daha iyi olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca responsive web siteler SEO açısından da oldukça büyük bir öneme sahiptir.
SEO ile ilgili geniş kapsamlı bilgi için SEO web sitesi tasarımı yazımızı okuyabilirsiniz.